Polnjenje klim

Pregled, polnjenje in dezinfekcija avtoklime.

Pravilno delovanje klime zniža porabo goriva in zmanjša obrabo klimatske naprave, zato je pomembno, da jo redno servisiramo.

Za polnjenje klime se priporoča serviserje, oziroma usposobljene vzdrževalce, ker je postopek polnjenja precej zahteven, sploh če vemo, da imamo opravka s posebnim plinom in moramo biti pri njegovi uporabi previdni.
Klimatska naprava v avtu, ki je slabo vzdrževana, poslabša ohlajanje zraka ter zmanjša udobje vožnje, zato je dobro, da predvidimo tudi kontrolo in stanje klime v rednih časovnih intervalih, tudi proizvajalci klimatske naprave priporočajo njeno redno vzdrževanje.

Polnjenje klime se priporoča najmanj na dve leti. Ker je klimatski sistem nenehno izpostavljen različnim zunanjim vplivom (vlažnost, visoke temperature, razne vibracije,…), lahko to ob nerednem vzdrževanju povzroči obrabo sestavnih delov klimatske naprave in to privede do hujših posledic, recimo poškodbe ali puščanje kompresorja, to pa pomeni veliko dražja popravila kot stane redni servis, saj menjava kompresorja lahko stane celo 20-krat več od rednega vzdrževanja sistema klime.

V sistemu avtomobilske klimatske naprave je filter potniškega prostora, ki ščiti pred delci ogljika, cvetnega prahu in drugimi prašnimi delci, zato njegovo ne redno menjanje lahko povzroči pogostejše kihanje in draženje in lahko privede tudi do alergij.

Sistem klime v avtu je sestavljen iz številnih gumijastih cevk in tesnil, ki ne tesnijo popolnoma, zato skozi majhne luknjice ter pore tesnil, cevi in ohišje kompresorja hladilni plin nenehno uhaja v zrak. Sicer z rednim vzdrževanjem in mazanjem tesnil in cevi podaljšujemo dobo delovanja klimatske naprave ter upočasnimo izhajanje plina, vendar po štirih, petih letih sistem izpusti toliko plina, da se hlajenje in delovanje sistema občutno zmanjša in takrat nastopi skrajni čas za pregled in polnjenje klime.

AVTOVLEKA NON STOP 24 ur

Se vam je že zgodilo, da ste ostali na cesti? Shranite si telefonsko številko 041 620 143 v svoj telefon, nikoli ne veste kdaj vam pride prav! Pokličite nas v primeru okvare vašega vozila!